GP SR oddnes sprístupnila priame protikorupčné linky

01.10.2012 Bratislava

Bratislava 1. októbra (TASR) - Generálna prokuratúra Slovenskej republiky (GP SR) od dnešného dňa sprístupnila priame protikorupčné linky.

Ako TASR informovala hovorkyňa GP Vladimíra Gedrová, protikorupčné linky sú zriadené na nahlasovanie podozrenia z korupčného správania prokurátorov a zamestnancov prokuratúry z celého Slovenska – teda podozrenia z korupcie na okresných, krajských prokuratúrach, GP a v Úrade špeciálnej prokuratúry. Občania môžu na telefonickej linke alebo e-mailom nahlásiť aj podozrenia z korupčného správania v iných orgánoch štátnej a verejnej správy.

Okrem zákonnej možnosti podania trestného oznámenia tak GP SR zavádza ďalšie protikorupčné opatrenia, ktorými budú môcť občania upozorniť na korupciu. Svoje podozrenia môžu oznámiť buď priamo na telefónnom čísle, alebo na e-mailovej adrese korupcia@genpro.gov.sk. Linky budú zriadené na Úrade špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR.

Vedomosti o korupčnom správaní, by mali občania oznamovať v čo najkonkrétnejšej podobe. Uviesť môžu meno a kontaktnú adresu, aby mohli byť informovaní o vybavení podnetu, alebo pre potreby doplnenia údajov, uvádza sa ďalej v stanovisku GP SR.

Na strane druhej však GP SR zároveň upozorňuje občanov, že podľa Trestného zákona a príslušného paragrafu, kto iného lživo obviní z trestného činu v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie, dopustí sa trestného činu krivého obvinenia.
 

Vyberte región